avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1131 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriptia extinctiva in Noul Cod Civil 2011
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriptia extinctiva in Noul Cod Civil 2011

Unul dintre lucrurile pe care le-am observat la Noul Cod Civil 2011 a fost articolul urmator:

Regulile aplicabile prescriptiei extinctive

Art. 2.515. - (1) Prescriptia extinctiva este reglementata prin lege.
(2) Este interzisa orice clauza prin care fie direct, fie indirect o actiune ar fi declarata imprescriptibila, desi, potrivit legii, aceasta este prescriptibila, sau invers, o actiune declarata de lege imprescriptibila ar fi considerata prescriptibila.
(3) Cu toate acestea, in limitele si conditiile prevazute de lege, partile care au capacitatea deplina de exercitiu pot, prin acord expres, sa modifice durata termenelor de prescriptie sau sa modifice cursul prescriptiei prin fixarea inceputului acesteia ori prin modificarea cauzelor legale de suspendare ori de intrerupere a acesteia, dupa caz.
(4) Termenele de prescriptie pot fi reduse sau micsorate, prin acordul expres al partilor, fara insa ca noua durata a acestora sa fie mai mica de un an si nici mai mare de 10 ani, cu exceptia termenelor de prescriptie de 10 ani sau mai lungi care pot fi prelungite pana la 20 de ani.
(5) Dispozitiile alin. (3) si (4) nu se aplica in cazul drepturilor la actiune de care partile nu pot sa dispuna si nici actiunilor derivate din contractele de adeziune, de asigurare si cele supuse legislatiei privind protectia consumatorului.
(6) Orice conventie sau clauza contrara dispozitiilor prezentului articol este lovita de nulitate absoluta.


Cel mai interesant mi se pare alin (3), care da posibilitatea partilor sa modifice durata termenelor de prescriptie si sa modifice cursul prescriptiei. Ulterior, in alin (4) se precizeaza si durata minima si maxima a termenului stabilit de parti (intre 1 si 10 ani, cu exceptia termenelor de 10 ani+, care pot fi prelungite pana la 20).

Ce alte lucruri ati mai observat la prescriptie? Vorbim despre Cartea a IV-a, Titlul I (articolele 2500 - 2544).

Noul Cod Civil poate fi consultat mai jos:
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 1 Iulie 2011
Alin Popescu, administrator
Cel mai recent răspuns: dumutaadrianred , utilizator 12:55, 4 Ianuarie 2012
Art.2515 alin.3 din N.C.civ. nu este aplicabil in toate situatiile . O asemenea disponibilitate a părţilor nu este recunoscută de legiuitor pentru ipoteza acţiunilor derivate din contractele de asigurare şi a celor supuse legislaţiei privind protecţia consumatorului, precum şi, în general, în situaţia drepturilor la acţiune de care părţile nu pot să dispună.
Alin Popescu a scris:

Unul dintre lucrurile pe care le-am observat la Noul Cod Civil 2011 a fost articolul urmator:

Regulile aplicabile prescriptiei extinctive

Art. 2.515. - (1)
....
(4) Termenele de prescriptie pot fi reduse sau micsorate...,


:stunned: a reduce = a micsora

Le-a trebuit ceva vreme pana s-au prins, dar au dres-o prin Legea de aplicare

4. La articolul 2.515, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(4) Termenele de prescripţie pot fi reduse sau mărite, prin acordul expres al părţilor...

De fapt, altceva am vrut sa spun (dar m-a izbit reducerea sau miscorarea) si era sa uit de ce m-am apucat sa scriu.

Ce zic ei:

(alin. 2) Este interzisa orice clauza prin care fie direct, fie INDIRECT o actiune ar fi declarata imprescriptibila, ...

(alin. 3) Cu toate acestea, in limitele si conditiile prevazute de lege, partile care au capacitatea deplina de exercitiu pot, prin acord expres,
1. - sa modifice DURATA termenelor de prescriptie
2. - sau sa modifice CURSUL prescriptiei prin:
a) fixarea inceputului acesteia ori prin
b) modificarea cauzelor legale de suspendare ori de intrerupere a acesteia, dupa caz.

Sa presupunem ca am un termen de un an si il maresc la 10 (adica respect limita in ceea ce priveste DURATA).
Dar mai pot sa modific si CURSUL (altceva decat durata). Cum?
- fixez inceputul prescriptiei (...la 3 ani de cand ii albeste parul expertului pe care trebuie sa-l consult in privinta vicilor ascunse ... Exageram, "glumim", dar in acest fel putem intelege la ce se poate ajunge in PRACTICA. Si imi pare ca erau necesari mai multi "glumeti" cu ceva practica printre teoreticienii care au lucrat la cod).
- suplimentez (exagerat) cauzele de suspendare si intrerupere.

Si din acest "joc" (cu ghilimelele de rigoare, pentru ca o sa vedeti niste contracte redactate de "meseriasi" de-o sa vi se albeasca parul la propriu): durata + inceput al prescriptiei + modificari cauze de suspendare si intrerupere, ajung la un moment al IMPLINIRII prescriptiei ...nu chiar la Pastele cailor (ca ar fi evident ca am tropait peste alin 2) dar pe aproape...

Cat de departe pot sa merg?
Care este momentul dincolo de care se poate aprecia ca ...am sarit calul? (ca am impins momentul IMPLINIRII termenului de prescriptie prea departe, astfel incat am ajuns la o actiune "aproape" imprescriptibila.)

Nu vi se pare ca aceasta asa zisa limita ( "este interzisa orice clauza prin care ...INDIRECT o actiune ar fi declarata imprescriptibila") e mult prea VAGA?

:D A! Nu! Actiunea pentru vicii ascunse nu a fost declarata imprescriptibila, dar e adevarat ca intre timp a inceput sa se crape pe la colturi pana si ...monumentul funerar al constructorului si mie tot nu mi s-a IMPLINIT termenul de prescriptie!
Ultima modificare: Duminică, 3 Iulie 2011
romascanu, moderator
:coffee:
Buna dimineata!

Am citit ca pe acest forum sunt asteptate si binevenite opiniile specialistilor in drept.
Dar tema abordata este interesanta si am rugamintea , daca se poate, sa ne dati cateva exemple in care ar putea interveni acest tip de prescriptie prelungit la infinit , pentru a putea intelege si noi, cei care nu suntem de specialitate , ce ne poate astepta la un moment dat .
Daca acest mesaj nu respecta regula de postare , poate fi sters si imi cer scuze pentru interventie .
:bow:

pai, e simplu(sper). Conform legii actuale, sunt stabilite termenele de prescriptie sub aspectul duratei(cele mai multe sunt de 3ani), al momentului de la care incep sa curga si al cauzelor de intrerupere sau suspendare. Sa zicem ca eu cumpar un apartament. Vanzatorul e obligat(acum) sa imi garanteze ca bunul respectiv nu are vicii ascunse. Daca are, pot obtine o reducere a pretului sau chiar desfacerea contractului.Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data descoperirii viciilor. Acum pe legea noua, sa zicem ca stabilesc prin contract ca viciile pot fi constatate numai de expertul x sau organismul y in urma unei proceduri la care e musai sa fie partile personal de fata (nu si prin reprezentant )si ca partile trebuie sa fie de acord cu opinia expertului, iar, in caz contrar se va apela la z etc..si ca prescriptia incepe sa curga numai dupa finalizarea acestei proceduri. Pai imping termenul de incepere la sfantu`asteapta.
si dupa aia pot sa prevad cauze de suspendare:ca termenul nu curge pe perioada cat eu sunt plecat din tara sau ninge la satu-mare. Fabulez, evident, si simplific. Dar, in linii mari, cam asa sta treaba.
Intr-un fel e bine ca se da o mai mare libertate contractuala partilor, dar maaare grija ce semnati
Prevad o gramajoara simpatica de abuzuri, mai ales in contractele de adeziune , sau cand una dintre parti detine o pozitie superioara in piata.

Ca o parere personala au dat cu " maţa in gard la capitolul prescriptie"

Alte discuții în legătură

Suspendarea prescriptiei. cazuri igor_drangoi igor_drangoi Art. 2532 din Noul Cod Civil, prevede cazurile generale de suspendare a prescriptiei. La alin. 10, din acelasi art. se prevede \"in alte cazuri prevazute de ... (vezi toată discuția)
Bani de recuperat ContSters55557 ContSters55557 nu stiu daca va mai amintiti dar am scris in urma cu vreo cateva luni un subiect despre bani. imi spunea cineva ca pot fi recuperati daca nu au trecut 3 ani. 3 ... (vezi toată discuția)
Intampinare somatie de plata valery valery O persoana a fost data in judecata prin intermediul somatiei de plata ptr neplata unor facturi de apa pe perioada martie 2006-octombrie 2006. Consider ca sunt ... (vezi toată discuția)